W tym temacie opiszę w miarę ładnie i zrozumiale, jak rozdawane są punkty umiejętności, czym one w ogóle są oraz jak je zdobywać
1. Czym są punkty umiejętności?
Punkty umiejętności przyznawane przez niektórych Opiekunów Ras, administratorów lub specjalnie wyznaczonych moderatorów służą do oceniania siły postaci oraz zakresu jej umiejętności. Niektóre z technik bojowych - jak i broni - są dostępne od pewnego ich pułapu. Punkty przyznawane są na podstawie karty, a konkretnie pól 'styl walki', 'historia', 'poziom'. Punktów nie mogą przyznawać sobie użytkownicy według własnego uznania. Zaznaczam, że oceniający nie musi zgodzić się na przedstawiony poziom umiejętności, jeżeli nie ma on pokrycia w historii/stylu walki.
2. Jak zdobywać PU?
Zdobywanie punktów to rzecz nieskomplikowana, przynajmniej dla niektórych będzie w miarę prosta. A raczej powinna być dla wszystkich prosta. Awansować PU mogą jedynie administratorzy do tego wyznaczeni. Aby mieć do tego podstawy, należy mieć długi staż na forum, pisać ładne i składne posty, trenować, dobrze się sprawować, nie podlizywać komu trzeba, ładnie grać, wykazywać chęci i postęp postaci. Jak wiadomo, trening czyni mistrza, a postacie raczej zastawać się na jednym poziomie nie będą.
3. Dodatki dotyczące PU i umiejętności bojowych/magicznych
Mimo posiadania odpowiedniej ilości punktów, by wykonywać czary/ataki charakterystyczne dla danego poziomu, nie ma możliwości używania i poznania wszystkich niższych lub równych poziomowi umiejek. Nie korzystanie z danej umiejętności jest równe jej nieznajomości, a tyczy się to przede wszystkim poziomów średni i zaawansowany. Podstawowe są wręcz obowiązkowe, a przynajmniej ich najbardziej prymitywna część.
4. Specjalizacje
Jest to nieoficjalny punkt, przyznawany przez oceniającego. Na podstawie 'stylu walki' oraz 'historii' określane są dwie specjalizacje postaci. Tłumacząc, specjalizacja jest umiejętnością najlepszej znajomości w danej dziedzinie. Tutaj może zostać wybrana umiejętność walki WYBRANYM orężem lub stopniowa znajomość magii. Dla rozjaśnienia podam przykład:
"Oceniający1 pisze: Karta fajna, postać mi się podoba. Jestem skłonny zgodzić się na podany poziom i daję 8pu startowe. Na specjalizację proponuję umiejętność władania mieczem lub łukiem; jedna do wyboru i decyzja wysłana mi na skrzynkę."
Mam nadzieję, że trochę rozjaśnione zostały wątpliwości, a napisanie karty nie będzie aż takim stresem jak mi się to wydaje~
Verata 'Vemo Akira' Nociereze - dowódca Nadświatu oraz przywódca Akira govereto; demon
stan zdrowia: bez zastrzeżeń
wygląd: Verata jest wysokim mężczyzną o czarnych włosach i srebrnych oczach. Na spodzie ręki posiada tatuaż. Zazwyczaj ubrany jest w czarny T-shirt przypominający koszulę, a na szyi ma luźno zawieszony, czerwono-krwisty krawat. Do kompletu nosi też czarne spodnie jeansowe.
ilość energii dostępnej: 900e
Baste Rewo: pełne 1000/1000